Vinteraktiviteter

Just nu är det väldigt mycket för både mig o Martin på jobbet så logistiken är enormt svår att få till, men med väldigt mycket pusslande går allt.
I helgen har tjejerna haft skidpremiär med Martin medans jag var o red Mangie. 
(null)

(null)

(null)
Olivia,Martin o Anders var o tittade på hockey i Lördags, det var Olivias första match o hon lyckades sitta still o se 3 perioder.
(null)
I Lördags åkte vi skridskor ett litet tag då ett annat barn började att spy på isen o utanför så jag fick magsjukepanik o tvingade tjejerna o Martin att åka hem. Jag hatar verkligen magsjuka......
(null)
Onsdagens ridlekis med fina Joysan.
(null)
Den här veckan har jag o mina kära kollegor lyckats att klämma in ett Tabata pass efter jobbet o ett lunchpass, trots väldigt mycket att göra så får man ibland prioritera sin egna hälsa.November

Idag har det varit riktigt tråkigt väder för all snö har smält bort o nu är det bara massa dryg is överallt. 
Martin o Evelina har varit o åkt skridskor medans jag i Olivia var o handlade. Sen åkte Martin iväg o åkte skidor det är ca 4 km i Hemus så där åker han runt varv efter varv....
Efter det var jag o red Mangie men tyvärr så är underlaget väldigt hårt så det blev bara en skritt tur. Nu vill vi ha mer snö eller varmare väder så att all is försvinner.

(null)

(null)

(null)


Helgen

Idag tänkte vi börja dagen med att åka skridskor men tyvärr så hade de ändrat på tiden i sista sekunden så vi kom precis när A-laget skulle träna och fick inte åka skridskor.... Sen var Evelina på dans som vanligt och nu har hon försökt lära Olivia alla danser.
(null)
Igår lyckades jag rida tre hästar 🐴🐴🐴, men först så lyckades islandstanterna spåra ur. Yrpa  förstod att hon inte skulle få med o rida så hon hade ingen plan på att byta hage utan drog iväg med grimskaft o allt, ( jag orkade inte hålla , nästa gång ska jag ha handskar) som tur var så var vi fortfarande kvar i hagen så hon kom inte lös. Jag önskar nästans att jag hade filmat de två tanter 22 o 25 år galopperade o busade som två unghästar 😂.
Jag red Hölk o Mangie sen fick jag testa en unghäst som Mangies ägare har, grymt kul. Jag red bara ett varv men det var ett stort steg för mig och han var väldigt duktig o fin.
(null)
Vi har haft riktigt fint vinterväder idag så vi har passat på att åka spark o pulka.
(null)
Roxy har varit väldigt pigg o imorse gick vi en lång morgonpromenad.
(null)

(null)
Nu har vi precis tittat på kusinen Freja som varit med på tv 😊.

Snö

Idag kom den första snön, tjejerna vaknade vid kl 6 och insåg att det var snö ute så då var det bara att gå upp o invänta ljuset för att kunna ut o leka i snön. Sova får man väll göra sen när de är tonåringar.....
(null)

(null)

(null)
Vinterns första snögubbe.

I veckan har jag pratat med hon som är kostansvarig i Mora kommun angående maten, hon var väldigt bra att prata med men tyvärr så blev jag väldigt besviken över de val som de har gjort. De serveras tyvärr inte bara svenskt kött, vissa rätter är det men många av kötträtterna kommer färdiglagade ifrån bland annat Danmark och andra EU-länder som tyvärr inte har bra djurhållning samt använder  mycket mer mediciner. De har offentlig upphandling på all mat och då får man inte enbart fylla i Sverige utan alla EU-länder måste vara med o sen är det priset som gäller. Så medans våra bönder i Sverige går i konkurs så handlar kommunerna mat ifrån andra länder...... Angående processat kött så är det enda alternativet att välja att utesluta griskött så slipper man det.

Kött.......

Jag är som ni flesta redan vet enormt emot processat kött och jag irriterar mig dagligen på den mat som barnen får på dagis, därför har jag börjat läst på lite mer angående detta. För jag förstår inte varför vi som föräldrar betalar kommunen pengar för att de ska servera våra barn cancerframkallande mat..... riktvärdena är 500g/ veckan för vuxna o för småbarn som väger väldigt mycket mindre o äter endast lunch på dagis så borde det inte vara tillåtet att servera processat kött. Barn ska inte äta korv, köpta köttbullar, skinka, kassler mm..

Se nedan info ifrån livsmedelsverket:
Sammanfattning av sambandet mellan konsumtion av rött kött och charkuteri- produkter och tjock- och ändtarmscancer
• Sammanfattningsvis visar Livsmedelsverkets genomgång av aktuell vetenskap- lig litteratur att det finns tydlig vetenskaplig evidens som visar ett samband mel- lan konsumtion av rött kött och charkuteriprodukter som uppgår till mer än 500 gram per vecka, och ökad risk för tjock- och ändtarmscancer.
• Samtliga 14 kohortstudier som klarade inklusionskriterierna i den systematiska litteraturöversikten visade att intag av rött kött och charkuteriprodukter kan vara en riskfaktor för tjock- och ändtarmscancer.
• Litteraturgenomgången visar att det föreligger en relativt större riskökning för charkuteriprodukter, jämfört med rött kött.
• De kohortstudier och review-artiklar som publicerats efter 2007, alltså efter den senaste WCRF-rapporten, stödjer i stort slutsatserna att intag av rött kött och charkuteriprodukter kan vara en riskfaktor för tjock- och ändtarmscancer.


Andra risker förknippade med konsumtion av rött kött och/eller charkuteripro- dukter
• I de kostmönster som förknippas med låg risk för kroniska sjukdomar ingår end- ast en begränsad mängd kött från får, nöt och gris samt charkuteriprodukter från olika köttslag (Wirfalt et al., 2013).
• Kött och charkuteriprodukter har i populationsstudier associerats med ökad risk för typ 2 diabetes (NNR 2012, Food, food patterns and health outcomes Guide- lines for a healthy diet).
• Charkuteriprodukter har ofta hög salthalt och höga saltintag är associerade med högt blodtryck, och hjärt- och kärlsjukdom (NNR 2012, Sodium as salt).
• Ett antal studier har även publicerats i den vetenskapliga litteraturen där man har påvisat ett samband mellan konsumtion av rött kött och/eller charkuteriprodukter och andra former av cancer i t.ex. bukspottskörtel, lever, lunga, matstrupe och bröstkörtel (t.ex. Cross et al., 2007; Larsson and Wolk, 2012; Farvid et al., 2014).


Helgen

 
(null)
Idag har vi försökt att ta julkort med kaninerna det gick sådär men det blev välidigt många söta kort 😊. Fina Sven ❤️
(null)

(null)
Kajsa var inte jätte nöjd men satt i alla fall still i flera minuter och det är väldigt bra gjort för henne.
(null)
I veckan har jag köpt glögg så imorgon blir det glögg premiär.
(null)
Olivia fick rida Joysan i Tisdags, jag har ridit Hlök två gånger den här veckan o imorgon ska jag rida Mangie, det är väldigt mycket hästar just nu, snart vill vi nog utöka våran familj.....
(null)
Kajsa har fått nytt koppel då hon vuxit ut sitt tidigare, så idag fick hon inviga det i solen. Nu får vi hålla igen lite med maten, så hon inte växer ur det här med.

RSS 2.0